Zelfhulp

Jouw kwaliteiten

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.
info

Uitleg - Jouw kwaliteiten

Het is waarschijnlijk dat wanneer je iets doet wat je leuk vindt, je prettig zult werken. Vaak is hetgeen wat je leuk vindt ook iets waar je goed in bent.

Het inzetten van je kwaliteiten is één van de basisbehoeften van de mens. Iedereen heeft het verlangen om dingen te doen waar je je goed, ofwel ‘competent’ in voelt.

Het kan lastig zijn om je kwaliteiten (meer) in te gaan zetten binnen je werk. Dit stappenplan kan je hierbij op weg helpen:

› Stap 1: Identificeer je kwaliteiten

Zorg dat je weet over welke kwaliteiten je beschikt. Hiermee ga je in de volgende oefening aan de slag.

› Stap 2: Ontwikkel je kwaliteiten

Ontwikkel je eigen kwaliteiten, maar besteed ook aandacht aan dingen waar je minder goed in bent. Je kunt immers nooit alleen vanuit je kwaliteiten werken.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld:

  • Een opleiding, cursus, e-learning of training te volgen over een onderwerp waarin je jezelf verder zou willen ontwikkelen.

  • Mensen in je netwerk te benaderen die jij op bepaalde gebieden bewondert. Ga met hen in gesprek.

  • (Zelfhulp)boeken te lezen.

  • Op internet te zoeken naar bruikbare tips of oefeningen over hetgeen waarin je je verder wilt ontwikkelen.

› Stap 3: Gebruik je kwaliteiten

Zoek naar ruimte om je kwaliteiten in te zetten. Oefen met dingen die je lastig vindt. In het onderdeel ‘Job crafting’ gaan we verder met het inzetten van je kwaliteiten binnen je baan.

› Stap 4: Waarder je kwaliteiten

Waardeer je eigen kwaliteiten en vraag er feedback over aan anderen (bijvoorbeeld je collega). Je kunt altijd bijleren.

Er was eens een waterdrager in India. Elke dag droeg hij twee grote gevulde emmers vanaf de rivier naar zijn huis. Eén van deze emmers zag er perfect uit, de tweede emmer had een grote barst. Hierdoor zat deze eenmaal thuis aangekomen nog maar halfvol met water.

Dit ging twee jaren zo door. De waterdrager kon hierdoor elke keer maar anderhalve emmer water thuis afleveren. De goede emmer was trots op zijn prestaties. Hij kon zijn doel perfect volbrengen. Maar de gebarsten emmer schaamde zich voor zijn gebrek en voelde zich ellendig. Hij kon maar de helft van de hoeveelheid water meebrengen waarvoor hij eigenlijk was gemaakt.
Twee jaren lang voelde de gebarsten emmer zich een mislukkeling. Op een dag begon hij bij de rivier tegen de waterdrager te praten.
“Ik schaam me voor mezelf en wil me graag verontschuldigen voor mijn gebreken.”
“Waarom schaam je je?” vroeg de waterdrager.
“De afgelopen twee jaar ben ik maar in staat geweest om de helft van het water thuis te brengen. De barst aan mijn zijkant zorgt ervoor dat ik veel water verlies op weg naar huis. Hierdoor moet jij twee keer zo hard werken en krijg je niet de beloning die je verdient…” antwoorde de emmer.

De waterdrager was het niet eens met de gebarsten emmer. Voor hem was de barst juist een kwaliteit van de emmer. De waterdrager zei tegen de emmer: “Als we straks teruglopen, moet je eens goed opletten op wat je langs de weg ziet.”

De waterdrager had gelijk: toen ze naar huis liepen, zag de gebarsten emmer de mooiste wilde bloemen aan zijn kant van de weg staan.
De waterdrager keek naar de emmer en zei: “Ik wist altijd al dat je water lekte. Daarom heb ik bloemzaadjes langs jouw kant van de weg gepland. Jij hebt ze elke keer water gegeven. Hierdoor kon ik prachtige bloemen plukken om die aan mijn vrouw te geven. Als jij niet zo zou zijn zoals je bent, had ik dit nooit kunnen doen.”

Dit verhaal laat zien dat jouw valkuilen misschien wel door een ander als kwaliteit gezien kunnen worden. Door hierover in gesprek te gaan, kun je tot mooie inzichten komen!

› Let op!

Niet alles in de wereld is maakbaar. Zo kan het zijn dat je, ondanks je pogingen en moeite, ergens niet goed in zult zijn.
Niemand hoeft alles te kunnen en overal goed in te zijn. We zijn niet voor niets allemaal verschillend, dat maakt ons juist bijzonder en uniek. Probeer dit te aanvaarden en maak ruimte voor je gevoel. Als je hier moeite mee hebt, kan het helpen om hier met een vertrouwd persoon over te praten.

In de volgende oefeningen ga je kijken naar jouw persoonlijke kwaliteiten.