Zelfhulp

Job crafting

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.
info

Uitleg - Job crafting

Om te kunnen job craften, is het eerst van belang om inzicht te krijgen in je huidige energieverdeling. Welke werktaken geven jou een blij gevoel en door welke voel je je leeggezogen?
We gaan kijken naar energiegevers en energievreters.

Volgens de job crafting theorie is het erg belangrijk om voldoende energiegevers binnen je baan te ervaren. Wanneer je werktaken uitvoert waar je goed in bent, die je interessant vindt en waar je je gemotiveerd voor voelt, zal je met plezier werken. 

› Let op!

Het is waarschijnlijk dat er binnen elke baan wat energievretende taken zullen zijn. Dit is niet erg, als ze maar minimaal in evenwicht met elkaar zijn.

Hieronder zie je een voorbeeld van de energiebalans van een leerkracht. Je kunt zien dat deze leerkracht meer energievreters dan energiegevers ervaart. Door deze onbalans ervaart de leerkracht werkstress, ze is minder gemotiveerd en ze presteert minder goed.


Het is belangrijk dat deze leerkracht naar haar energievreters gaat kijken. Dit heeft de leerkracht gedaan door aan een collega te vragen of ze samen hun lessen konden gaan voorbereiden. Dit zorgt er bij beiden voor dat ze inspiratie van elkaar kregen, het voorbereiden sneller ging en het leuker werd.

Je gaat straks vier oefeningen uitvoeren. In de eerste en tweede oefening zal je meer inzicht krijgen in de werkzaamheden die jouw baan vormen en welke rol jouw energie hierin speelt. In de derde en vierde oefening zal je een begin maken met het job craften.