Zelfhulp

Mindfulness

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Terugblik - Mindfulness

Wat hebben we besproken?
Dit onderdeel was een inleiding in het onderwerp ‘mindfulness’. Mindfulness is een effectieve strategie om op tijd werkstress bij jezelf te signaleren en hiermee om te gaan. Bij mindfulness stuur je je aandacht en ben je aanwezig in het huidige moment. Je oordeelt niet over je gedachten en over de situatie waarin je je bevindt.
Mindfulness kan je helpen om je bewust te worden van automatische gedachten en reactiepatronen. Dit biedt je de kans om deze te doorbreken en op een mogelijk effectievere manier met stressvolle situaties om te gaan.

 

Wat heb je gedaan?
Je hebt kennisgemaakt met mindfulness door het uitvoeren van drie oefeningen. Eerst heb je ‘ingecheckt’ bij jezelf en ben je bewust geworden van hoe het op dit moment met jou gaat. Vervolgens heb je geleerd hoe je met volle aandacht alledaagse bezigheden, zoals eten, kunt uitvoeren. Door dit wat langzamer dan normaal te doen en je zintuigen te gebruiken, kun je dit op een andere manier ervaren. Tot slot heb je je gehele lichaam gescand tijdens de ‘bodyscan’.

 

Wat nu?
Ben je na het volgen van dit onderdeel enthousiast geworden over mindfulness? Voel je vrij om jezelf hier verder in te verdiepen. Een aantal verdiepingstips zijn:

  • De VGZ Mindfulness coach app (iOS en Android)

  • De Headspace app (iOS en Android)

  • Ted-Talk over 10 minuten mindful zijn per dag

Daarnaast zijn er veel boeken over mindfulness te vinden of je kunt je inschrijven voor een mindfulness cursus of training.

 

In het volgende onderdeel kijk je naar hoe belangrijk het is om gemotiveerd voor je werk te zijn. Je gaat kijken naar jouw werkmotivatie en hoe dit je werkplezier kan vergroten.

  • Heeft dit onderdeel je geholpen?
  • JA
  • NEE