Zelfhulp

Motivatie

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Intro - Motivatie

Werk jij alleen om geld te verdienen? Of haal je zoveel voldoening uit het uitvoeren van je werk dat je salaris een leuke bijkomstigheid is?

Dit onderdeel gaat over jouw werkmotivatie. Onder motivatie vallen alle processen die ervoor zorgen dat je jezelf ergens toe aanzet. Jouw werkmotivatie heeft een belangrijke invloed op het ervaren van werkstress of juist werkplezier.

 

Er bestaan twee soorten motivatie, namelijk:

Waarschijnlijk zal je alle twee de vormen van motivatie wel bij jezelf herkennen. Misschien heb je een hekel aan afwassen, maar doe je het toch om een ruzie met je partner te voorkomen. Of dat saaie bijbaantje vroeger dat je eigenlijk alleen voor het salaris had. Dit zijn voorbeelden van extrinsieke motivatie.


Wanneer je meer extrinsieke motivatie voor jouw werk voelt, is het waarschijnlijk dat je meer uitputting en werkstress zult ervaren. Als jouw intrinsieke motivatie overheerst, zal je mogelijk met meer energie en plezier werken en beter presteren.

 

Ervaringen van anderen

Het is dus belangrijk om intrinsiek gemotiveerd te zijn voor je werk. We gaan in dit onderdeel kijken naar jouw intrinsieke motivatie voor je werk.