Zelfhulp

Job crafting

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Intro - Job crafting

Job crafting. Een begrip dat regelmatig wordt genoemd. Maar wat houdt het eigenlijk in?

Job crafting kan je helpen om…

  • Je meer verbonden met je werk te voelen
  • Je meer tevreden over je werk te voelen
  • Je gemotiveerder voor je werk te voelen
  • Beter met werk gerelateerde tegenslagen om te gaan
  • Minder stressbronnen op je werk te ervaren
  • De oorzaak van je werkstress aan te pakken

Job crafting betekent letterlijk ‘baan boetseren’ en houdt het (continue) herstructureren van je baan in. Jouw baan gaat daardoor beter passen bij je motieven, passies en je kunt je kwaliteiten effectiever inzetten.
Job craften doe je vrijwel altijd samen, met je leidinggevende en collega’s. Veel aanpassingen kun je immers niet alleen bepalen. Je past bijvoorbeeld de inhoud en grootte van je takenpakket aan en zorgt dat je meer kunt samenwerken met die collega waar je zo’n goede klik mee hebt.

Job crafting is… als jouw huis inrichten

Stel je voor: je hebt net te horen gekregen dat je een appartement kan gaan huren.
Gefeliciteerd!
Tijd om te gaan verbouwen en verhuizen. Er zijn alleen wel een aantal afspraken vanuit de verhuurder waar je je aan moet houden. Zo mag je geen muren verven, geen spijkers in de muren slaan en de indeling niet veranderen. Hoe kan je van deze ruimte dan toch jouw thuis maken? Dit vraagt wat creativiteit.
Je besluit een leuk vloerkleed neer te leggen, je zet foto’s neer en koopt een bank in jouw favoriete kleur. Zo zal het je toch lukken om, ondanks bepaalde regels of kaders, van de woonruimte jouw thuis te maken.
En als je na een tijdje iets anders wil, kun je wat schuiven met meubels of het vloerkleed vervangen. Voelt het dan nog niet goed? Dan is het misschien tijd om te verhuizen. In je volgende huis heb je weer alle mogelijkheden om het naar jouw smaak in te richten.
De nieuwe bewoner van je oude appartement zal het waarschijnlijk weer anders inrichten. Zo zie je dat je, ondanks bepaalde grenzen en beperkingen, iets op zo’n manier kunt inrichten dat het bij je past. En dat iedereen dit waarschijnlijk weer anders invult.

 

Nu kan je denken: ja, maar ik kan mijn huidige baan helemaal niet aanpassen. Er is binnen mijn werk geen ruimte om alles zomaar zelf in te delen!
In principe kan er gesteld worden dat er aan de meeste banen gesleuteld kan worden om deze passender te maken. Alleen zal niet iedereen hier mogelijkheden in zien of weten hoe dit moet. Het zal dus wel wat creativiteit van je vragen!

 

Ben je al enthousiast geworden om jouw baan te job craften?
Bedenk dan wel dat job crafting niet iets is wat op één dag kan gebeuren. Het is een proces wat over langere tijd zal spelen. Meestal doorloop je hierbij de volgende stappen:

› Stap 1

Je bent om één of meerdere redenen gemotiveerd om de job crafting theorie toe te passen op je baan.

› Stap 2

Je onderzoekt op welke manieren je jouw baan kan ‘job craften’ (dus meer bij jou passend te maken) en probeert deze uit.

› Stap 3

Je zal verschillende uitkomsten van deze manieren ondervinden. De werkende manieren zal je blijven toepassen in je werk.

Job crafting is een doorlopend proces. Het kan dus zijn dat je, na het uitvoeren van bovenstaande stappen, na een tijdje gemotiveerd raakt om je baan op andere punten te job craften. Dan doorloop je de stappen opnieuw.

Ervaringen van anderen