Zelfhulp

Job crafting

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.
middel
schrijf

Oefening 3 - Job craften (Energiegevend)

In deze oefening ga je een begin maken met job craften. Voordat we dit gaan doen, kijken we eerst naar de verschillende niveaus van job crafting.
Je kunt de job crafting theorie namelijk op 3 verschillende gebieden of niveaus van je werk toepassen:

Je gaat nu beginnen met job craften. Kies één niveau uit waarop jij wilt job craften en beantwoord vervolgens onderstaande vragen. De antwoorden bieden je concrete handvatten voor het job craften van jouw baan.

Op welk niveau wil jij job craften?

In deze oefening kijken we naar een energiegevende werktaak. De volgende oefening richt zich op het job craften van een energievretende werktaak.
Een energiegevende werktaak is bijvoorbeeld: je vindt het leuk om administratieve taken uit te voeren. Hier krijg je energie van (taakniveau).


Door hier met job crafting aandacht aan te besteden, kun je deze werktaak misschien wel uitbreiden.

Energiegevende werktaak

Wat houdt deze werktaak in?

Wat zorgt ervoor dat dit jou energie geeft?

Op welke manieren zou je deze werktaak kunnen uitvergroten in je werk?

Hierover in gesprek gaan met je leidinggevende
Collega's om ideeën vragen
Mijn ideeën

Hoe zou je dit aanpakken? Wat is hierbij je eerste stap?

Wie zou jou hierbij kunnen helpen?

Wanneer kan je hiermee beginnen?

om :

› Tips

  • Zoals eerder benoemd is job crafting iets wat je niet alleen kunt doen. Je kunt je taken alleen veranderen als je dit samen met je collega’s en leidinggevende doet. Het kan erg nuttig zijn om met een collega of leidinggevende in gesprek te gaan over de energievretende en –gevende werktaken uit bovenstaande oefening. Je kunt hierbij het format voor een gesprek uit oefening 2 (onder ‘tips’) gebruiken.
  • Mocht je bij jezelf merken dat je veel ‘ja, maar…’ gedachten hebt, schrijf deze dan op. Stel jezelf vervolgens de vraag: klopt deze gedachte, is het echt waar? Zou je hier ook met een andere blik naar kunnen kijken?
  • Begin met kleine doelen en kleine stappen! Zoals eerder benoemd: job crafting is een proces dat een langere tijd in beslag neemt. Wees niet teleurgesteld als je niet direct resultaten merkt, maar houd juist vol!