Zelfhulp

Met werkstress omgaan

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.
doe

Oefening 2 - Coping strategie

In deze oefening ga je oefenen met het inzetten van een andere coping strategie. Door dit te oefenen, zal je ervaren dat je controle hebt over jouw reactie op een stressvolle situatie. Dit gevoel van controle over de situatie kan de bijkomende werkstress verminderen.


Bedenk een situatie die bij jou negatieve gevoelens oproept (zoals boosheid, frustratie) en waarbij je niet helemaal tevreden bent met jouw reactie. Dit mag een werk- of privé situatie zijn, klein of groot.

 

Zou je ook op een andere manier met deze situatie kunnen omgaan?

› Voorbeeld

Op je werk hebben de laatste tijd wat veranderingen plaatsgevonden. Een collega waar je veel mee samenwerkt, is het niet eens met deze veranderingen. Dit vertelt hij dagelijks tegen jou. Hij heeft maar weinig zin om te werken en laat dit duidelijk en vaak aan je merken. Je merkt dat dit invloed op jou heeft. Je vond de veranderingen in eerste instantie niet zo erg, maar door de duidelijke mening van je collega voel je je hier ook steeds negatiever over. Dit beïnvloedt ook jouw motivatie, terwijl je je werk eigenlijk met veel plezier uitvoerde.
Je vindt het lastig om hier mee om te gaan. Je wilt namelijk geen conflict met je collega veroorzaken, omdat je bang bent dat dit jullie samenwerking zal verslechteren. Je probeert je collega daarom te ontlopen, waardoor je hopelijk minder vaak met zijn negatieve uitspattingen te maken krijgt. Maar iemand ontlopen, terwijl je eigenlijk met hem samen moet werken, werkt niet goed. Dit merk je al snel. Je zou graag op een andere manier met deze situatie om willen gaan. Maar hoe?
Je brengt de situatie in kaart en denkt na over welke mogelijke oplossingen er zouden kunnen zijn. Je weegt voors en tegens met elkaar af en besluit dit met je leidinggevende te bespreken.

 

De coping stijl die de persoon uit het voorbeeld eerst gebruikte, is: vermijden
De coping stijl die de persoon gaat gebruiken, is: actief oplossen

Beantwoord onderstaande vragen in de tekstvakken.
Tijdens welke situatie zou jij graag op een andere manier willen reageren?

Welke coping strategie gebruikte je vaak tijdens deze situatie?

Welke andere coping strategie wil jij in deze situatie gaan uitproberen?

Hoe ga je deze strategie uitproberen? Wat helpt jou hieraan herinneren?

Wie kan jou hierbij helpen? En hoe kan deze persoon dat doen?

Herinneringskaartjes

Vind je het lastig om de 7 verschillende coping strategieën te onthouden, verwacht je dat je deze oefening vergeet en/of wil je de strategieën op een leuke manier onthouden?
Klik dan hier voor 7 herinneringskaartjes. Deze kaartjes kun je uitprinten en vervolgens het voor jou relevante kaartje uitknippen. Zo kun je makkelijk en snel zien aan welke coping strategie jij herinnerd wilt worden!

› Tips

  • Stop je herinneringskaartje in je zak, plak hem op je bureau of koelkast. Zo wordt je aan deze opdracht herinnerd!
  • Vind je deze oefening lastig of spannend? Kies dan een situatie waarin je je vertrouwd voelt.
  • Voelt de andere coping strategie niet goed tijdens het oefenen? Stop hier dan mee en reageer op een manier die voor jou wel prettig voelt.
  • Probeer vooraf in gedachten jouw gekozen situatie af te spelen, waarbij je een andere coping strategie inzet. Dit helpt je voor te bereiden.