Zelfhulp

Onderzoek je werkstress

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Terugblik - Onderzoek je werkstress

Wat hebben we besproken?
Stress is een normale en gezonde reactie op een bedreigende situatie. In veel gevallen kan stress je helpen om meer gefocust te werken. Maar als je niet reageert op de stresssignalen en je hierdoor te lang stress ervaart, kan dit negatieve gevolgen met zich meebrengen.
Werkstress kan overgaan in overspannenheid en uiteindelijk in een burn-out. De symptomen van deze drie lijken op elkaar, maar verschillen in heftigheid.
Iedereen reageert anders op stressvolle situaties en daarom zullen ook niet al je collega’s werkstress ervaren. Je kunt werkstress ervaren wanneer je teveel negatieve werkaspecten ervaart en te weinig energie van je werk krijgt.

Wat heb je gedaan?
Je hebt jouw werkstress onderzocht door te kijken naar jouw stress- en energiebronnen. Vervolgens heb je gekeken naar jouw stresssignalen. Om vast te stellen waardoor en hoe vaak je werkstress ervaart, heb je voor één werkweek een stressdagboek bijgehouden.

 

Wat nu?
Wil je meer weten over stress? Bekijk dan de Ted-Talk van psychologe Kelly McGonigal. Zij vertelt over hoe je op een andere manier tegen stress aan kunt kijken.

 

Neem je inzichten mee naar het volgende onderdeel van de module. Daarin kijk je naar het belang van het inzetten van je persoonlijke kwaliteiten tijdens je werk. 

  • Heeft dit onderdeel je geholpen?
  • JA
  • NEE