Zelfhulp

Job crafting

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.
lang
schrijf

Oefening 1 - Jouw energiebalans

In deze oefening ga je jouw persoonlijke energiebalans opstellen. Dit zal je inzicht geven in welke taken op je werk energie kosten en welke energie geven. Zijn deze in balans?

Hieronder staan enkele voorbeeld werktaken beschreven. Begin met het aanvullen van de lijst door jouw werktaken op te schrijven. Wanneer je op het roze plusje klikt, voeg je een taak toe.
Wanneer je jouw werktaken hebt opgeschreven, ga je ze indelen onder ‘energiegevers’ en ‘energievreters’. Dit doe je door ze te slepen naar het vak waar ze wat jou betreft passen. 

Geeft de werktaak jou energie of kost het je energie?

Vergaderen
Administratieve taken
Energiegevers
Energievreters

Zijn jouw energiegevers en energievreters met elkaar in balans? Geef hieronder een cijfer voor je tevredenheid hierover.

1 10

Nu je jouw energiebalans hebt opgesteld, gaan we kijken naar de werktaken die voor jou het belangrijkst zijn.

Uit de energiebalans hierboven kies je de, volgens jou, 10 belangrijkste werktaken uit. Dit kunnen zowel energiegevers als energievreters zijn. Deze ga je in de tabel hieronder rangschikken van heel belangrijk naar minder belangrijk.
Hierbij heeft de taak bij het cijfer 1 het meeste belang en bij cijfer 10 het minste belang.

 

Om erachter te komen welke werktaken voor jou belangrijk zijn, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Aan welke taak besteed ik veel aandacht en tijd? Hoeveel procent van de dag ben ik hier mee bezig?

  • Als je tegen een ander vertelt wat voor baan je hebt, welke werktaken noem je dan als eerst?

  • Welke taak draagt echt bij aan het doel van mijn werk? 

› Voorbeeld

De leerkracht zet het voorbereiden van lessen op nummer 1, omdat ze hier de meeste energie en tijd aan kwijt is. Op nummer 2 zet ze het nakijken van toetsen en op nummer 3 het voeren van individuele gesprekken met leerlingen. Hier steekt ze ook veel tijd en energie in, maar met voorbereiden van de lessen is ze een groter gedeelte van de dag bezig.

Rangschik je werktaken van groot (veel belang) naar klein (minder belang) door ze op te schrijven en te nummeren. Hierbij is: 1= heel groot, 10= heel klein

Is het gelukt om je werktaken te rangschikken? 

 

In oefening 2 gaan we verder met deze 10 gerangschikte taken.

 

Klik hieronder op de roze pijl naar rechts om jouw antwoorden op te slaan en naar de volgende oefening te gaan. Eventueel kan je jouw antwoorden ook uitprinten door op het printicoon rechtsboven te klikken.