Zelfhulp

Jouw kwaliteiten

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.

Intro - Jouw kwaliteiten

“Stilstaan bij je handelen is vooruitgang.”

Loesje

Persoonlijke kwaliteiten. Een begrip dat je regelmatig terugziet in bijvoorbeeld een vacaturetekst of een reflectie.

 

Als je je kwaliteiten op je werk kunt inzetten, presteer je beter, voel je je gemotiveerder en zit je lekkerder in je vel. Dit kan er voor zorgen dat je een positiever gevoel krijgt over je werk en minder werkstress ervaart.
Het gebruiken en verder ontwikkelen van je kwaliteiten is dus van groot belang, maar het is daarnaast ook belangrijk om aandacht te besteden aan zaken waar je wat minder goed in bent.

 

 

Kwaliteiten zijn ook wel persoonskenmerken of karaktertrekken. Dit zijn kenmerken die van jou een uniek persoon maken. Ze zijn in bepaalde mate aangeboren, maar binnen de meeste kwaliteiten kun je jezelf ook verder ontwikkelen. 

Een kwaliteit is een productieve en positieve vorm van gedrag, manier van denken of voelen die zich regelmatig herhaalt. Het is je eerste, natuurlijke reactie op een situatie. Wanneer je bijvoorbeeld erg positief ingesteld bent, zal je snel kansen zien in een lastige situatie.

 

Naast dat jouw kwaliteiten jou uniek maken, hebben ze drie functies:

  1. Ze zijn handig bij het beschrijven van mensen en de verschillen tussen hen.
  2. Ze zijn handig om bepaald gedrag te verklaren. De manier waarop je op een stressvolle situatie reageert, heeft te maken met je persoonskenmerken.
  3. Ze helpen bij het voorspellen van gedrag in de toekomst. Kwaliteiten zijn namelijk terugkerende manieren van gedrag, denken en voelen.

› Voorbeelden van kwaliteiten

Behulpzaamheid, creativiteit, inlevingsvermogen, humor, nieuwsgierigheid, nuchter, spontaan, vriendelijkheid, zelfverzekerdheid.

Ervaringen van anderen

In dit onderdeel zullen we ons gaan richten op jouw kwaliteiten.