Zelfhulp

Mindfulness

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.
middel
doe

Oefening 2 - Met aandacht eten

Je hebt een drukke dag gehad en wordt al moedeloos van de gedachte dat je ’s avonds ook nog iets op tafel moet zetten.
Na een snelle maaltijd te hebben bereid, zit je aan tafel. Tijdens het eten check je je e-mail en scrol je door sociale media. Je maaltijd is eigenlijk zo weer op. Heb je het wel echt geproefd?


Herkenbaar?

 

Dit voorbeeld zullen velen waarschijnlijk herkennen. Van eten kun je een effectieve mindfulness-oefening maken. Dat is wat we in deze oefening gaan doen.

 

Voorbereiding

Ga op een rustige plek zitten waar je niet gestoord kunt worden. Voor deze oefening heb je één rozijn nodig. Mocht je hier nu niet over beschikken, dan kun je deze oefening ook met een ander voedingsmiddel uitvoeren. Bijvoorbeeld een druif, blauwe bes, aardbei of nootje.

We gaan deze rozijn met aandacht bekijken. Neem per stap de tijd.

 

  1. Pak de rozijn met je duim en wijsvinger op. Concentreer je op deze rozijn alsof je nog nooit zoiets hebt gezien.
  2. Bekijk de rozijn aandachtig. Welke kleuren zie je? Bekijk de verschillende ribbeltjes en deukjes. Probeer elk deel van de rozijn te bekijken.
  3. Beweeg de rozijn tussen je vingers. Hoe voelt hij?
  4. Hou de rozijn onder je neus en snuif de geur van de rozijn op. Hoe ruikt hij? Gebeurt er hierbij ook iets in je mond of maag?
  5. Verplaats de rozijn langzaam naar je lippen. Merk je dat je arm en hand precies weten hoe ze de rozijn moeten verplaatsen? Je mag de rozijn met aandacht in je mond plaatsen, zonder te kauwen. Hoe voelt de rozijn in je mond? Onderzoek hem voorzichtig met je tong. 
  6. Als je klaar bent met onderzoeken, mag je langzaam één keer op de rozijn kauwen. Wat gebeurt er in je mond? Voel je de smaak van de rozijn loskomen?
    Kauw langzaam verder en let op wat er in je mond gebeurt. Slik hem nog niet door! De textuur van de rozijn zal veranderen. Merk op wat er verandert terwijl je vaker kauwt.
  7. Merk je dat je de rozijn wilt gaan doorslikken? Onderzoek dan dit moment. Hoe komt het dat je dit nu merkt? Slik vervolgens de rozijn met aandacht door.
  8. Wat voel je nu? Misschien kan je de rozijn wel naar je maag voelen glijden.

› Tips

  • Merk je dat je gedachten afdwalen naar andere zaken dan de rozijn?

    Dat is heel normaal en ook niet erg. Wanneer je dit merkt, kun je proberen je aandacht op een vriendelijke manier weer terug te brengen naar deze oefening.

  • Het is goed om hier mee te oefenen. Ga in de aankomende dagen vaker alledaagse bezigheden met je volle aandacht uitvoeren. Bijvoorbeeld het poetsen van je tanden, koken, de vaatwasser uitruimen of je dagelijkse fietstocht. Doe dit net even langzamer dan normaal en merk op wat je zintuigen signaleren. Misschien ontdek je wel iets nieuws!

Heb je ooit wel eens op zo’n manier een rozijn gegeten?

Wat viel je op aan de rozijn tijdens het uitvoeren van deze oefening?

Het is heel goed mogelijk dat je nog nooit iets op deze manier hebt gegeten. Normaal gesproken eet je misschien veel sneller en met minder aandacht. Door dit juist langzaam en aandachtig te doen, kun je dingen ontdekken die je nooit zijn opgevallen. De smaak van de rozijn kan op deze manier zelfs heel anders zijn, dan wanneer je in één keer een handje zou opeten.

 

Deze oefening haalt je dus uit je automatische reactiepatroon (je zou de rozijn namelijk normaal gesproken waarschijnlijk in één keer opeten, zonder hem goed te bestuderen).


Deze techniek kan je ook toepassen tijdens een stressvolle werksituatie. Door ergens met je volle aandacht bij te zijn, kun je automatische reactiepatronen doorbreken. Dit biedt je de mogelijkheid om op een andere, effectievere, manier te reageren.