Zelfhulp

Hoe nu verder?

Niet geoptimaliseerd voor kleine schermen, probeer de module op een groter scherm af te ronden.
video

Uitleg - Hoe nu verder?

Leanne Ballantyne, psycholoog, geeft je tips om verder aan de slag te gaan met werkstress.

Door deze module te doorlopen, heb je jouw rugzak gevuld met tools en inzichten die je kunnen helpen om werkstress te signaleren en de oorzaak ervan aan te pakken. Je hebt veel gelezen over werkstress en oefeningen gemaakt die je inzichten en concrete handvatten hebben gegeven. Mogelijk heb je ook daadwerkelijk al wat kunnen veranderen aan jouw situatie.

 

 

Kom nog eens terug

Het doorlopen van deze module is pas het begin van verandering. We hopen natuurlijk dat je actief aan de slag gaat en je hierdoor op een effectievere manier met werkstress om kunt gaan. Maar mocht je in de toekomst opnieuw tegen dingen aanlopen, dan kun je deze module altijd nog eens doorlopen.

 

Blijf oefenen
Verandering kost tijd en energie. Blijf daarom oefenen met de theorie van job crafting, ga in gesprek met collega’s en je leidinggevende en onderzoek je werkstress met een open blik. Het kan zijn dat je je nog verder wilt verdiepen in bepaalde onderwerpen. Doe dit gerust!

 

Bedenk wat je het meest geholpen heeft
Als deze module je geholpen heeft, bedenk dan wat je moet blijven doen om deze verandering vast te houden. Waar heb je baat bij gehad? Wat is voor jou belangrijk om te blijven toepassen?

 

Praat erover
Probeer over je werkstress te praten met mensen bij wie jij je prettig voelt. Het kan fijn zijn om een ander in vertrouwen te nemen en niet alleen te worstelen. Je kunt bijvoorbeeld samen deze module doorlopen en de oefeningen bespreken.

 

Werkstress hoeft niet negatief te zijn
We zijn snel geneigd om werkstress als iets negatiefs te zien en we willen er vaak vanaf. Maar je kunt ook op een andere manier tegen stress aankijken:

 

Weet jij hoe kreeften groeien?
Kreeften zijn zachte dieren in een hard schild. Als een kreeft groeit, wordt dit schild steeds krapper en meer oncomfortabel. De kreeft zoekt een veilig plekje onder een rots, waar hij zijn schild loslaat en hij een nieuw schild produceert. Uiteindelijk zal dit schild op een gegeven moment weer te krap worden. Dan zal de kreeft opnieuw zijn schild afwerpen en een nieuwe produceren. Doordat de kreeft zich oncomfortabel voelt, kan hij dus groeien. Als kreeften dokters zouden hebben, zouden ze nooit kunnen groeien. Ze zouden pijnstillers krijgen tegen de oncomfortabele druk die ze voelen.

 

Dit is een voorbeeld over hoe je stressvolle tijden anders kunt bekijken. Je kunt stress namelijk ook zien als een signaal en mogelijkheid om op persoonlijk gebied te groeien!

Boodschappen van anderen

› Let op!

Twijfel je na het volgen van deze module over jouw stress symptomen en de ernst ervan? Heb je het idee dat je misschien een burn-out hebt? Dan is het raadzaam om dit met een/je zorgprofessional te bespreken.