Jouw stressreacties

Jouw stressreacties

Elk mens gaat op een andere manier met stress om. Het kan lijken alsof sommige collega’s helemaal geen werkstress ervaren, terwijl ze een overvol takenpakket, druk gezinsleven en veel hobby’s met elkaar moeten combineren. Anderen barsten daarentegen in tranen uit wanneer iets kleins op het werk hen tegenzit.

De manier waarop mensen op werkstress reageren, noem je coping. Er zijn zeven verschillende coping strategieën. Een coping strategie is bepaald gedrag dat jij inzet wanneer je met een stressvolle situatie te maken krijgt. Wanneer je je bewust bent van jouw coping strategie, zal je merken dat je, in zekere mate, een keuze hebt in de manier waarop jij op stress reageert.

Aan de slag met Jouw coping strategieën >>

Mindfulness

Mindfulness kan je helpen om efficiënter met werkstress om te gaan. Bij mindfulness stuur je je aandacht. Hierbij richt je bewust aandacht op wat er gebeurt of wat aanwezig is in het huidige moment. Je bent niet bezig met zaken die nog gaan komen of die zijn geweest. Je richt je aandacht vooral op dingen die we in het leven vanzelfsprekend vinden en daardoor weinig aandacht geven. Ook richt je aandacht op jezelf en je lichaam. Hoe voel je je? Ben je gehaast of rustig? Voelt je lichaam ergens gespannen?

Mindfulness maakt je bewust van jouw automatische gedachten en reactiepatronen. Hoe bewuster je wordt van deze automatische patronen, des te meer ruimte er zal ontstaan om deze te doorbreken en veranderen.

Aan de slag met Mindfulness >>