Met werkstress omgaan

Met werkstress omgaan

Iedereen reageert op een andere manier op werkstress. Het is in ieder geval van groot belang dat je jouw stresssignalen niet negeert. Ze zijn er immers niet voor niets.

Job crafting

Job crafting betekent letterlijk ‘baan boetseren’. Dit houdt het continue herstructureren van je baan in, waardoor deze beter gaat passen bij jouw motieven, passies en kwaliteiten. Dit kan je helpen om de oorzaak van je werkstress aan te pakken, waardoor je je meer tevreden over je werk voelt, je meer verbinding ervaart, je gemotiveerder bent en je beter met werk gerelateerde tegenslagen om kunt gaan.

Job craften is iets wat je in samenspraak met collega’s en je leidinggevende doet. Je past bijvoorbeeld de inhoud en grootte van je takenpakket aan en zorgt dat je meer kunt samenwerken met die collega waar je zo’n goede klik mee hebt.

Aan de slag Aan de slag met Job crafting >>

Energiegevers en energievreters

Volgens de job crafting theorie is het erg belangrijk om voldoende energiegevers binnen je baan te ervaren. Energiegevers zijn werktaken waar je energie van krijgt. Ze zullen ervoor zorgen dat je met plezier zult werken. Energievreters zijn werktaken die jouw energie kosten, in plaats van opleveren. Het is waarschijnlijk dat er binnen elke baan wat energievretende taken zullen zijn. Dit is niet erg, als ze maar minimaal in evenwicht met elkaar zijn.

Kwaliteiten

Hiernaast is het ook belangrijk om naar je kwaliteiten te kijken wanneer je werkstress ervaart. Mensen hebben de behoefte om het gevoel te hebben dat je goed bent in het werk dat je doet. Als je je kwaliteiten op je werk kunt inzetten, presteer je beter, voel je je gemotiveerder en zit je lekkerder in je vel. Dit kan er voor zorgen dat je een positiever gevoel krijgt over je werk en minder werkstress ervaart.

Aan de slag met Jouw kwaliteiten >>